24 éves vagyok. Annak idején azért felvételiztem a jogra, és nem történelem vagy szociális munkás szakra, mert a családom szerint azok "nem normális diplomák" Most voltam ötödéves a jogon, és azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, hogy több, mint valószínű, hogy egy év múlva ilyenkor már a kezemben lesz a diplomám, csak egy kicsit megcsúsztam, van ilyen. Másrészt idén tavasszal beadtam a jelentkezésemet a történelemre, konkrétan régészet szakirányra, a héten pedig kiderült, hogy felvettek. Azt hittem, hogy anya és apa vérszomját egy "normális" diplomára lassan csillapítom, de persze ehelyett csak mérgelődnek, hogy hogy merészelek csúszni egy napot is a joggal, továbbá gyakran megkapom azt is, hogy nekik ég a pofájuk miattam az ismerősök előtt. Az imént apa ideállt, és felszólított arra, hogy fejezzem be a jogot (úgy mondta, mintha tényleg meglenne rá a lehetőségem, hogy akár ebben a percben befejezzem, ha akarom), mert addig nem kezdhetem el a törit. Azt hinné az ember, hogy kiabálni kezdtem vele, hogy ezt mégis hogy gondolja, hogy ilyeneket mond, meg hogy hello ez itt a 21. század, de ehelyett csak szomorú lettem. Nem azért mert megtiltott valamit, hanem mert sajnáltam, amiért azt hiszi, hogy az egymáshoz való viszonyunkon belül ő még abban a helyzetben van, hogy megtilthat nekem valamit, így hát csak azt mondtam neki halkan, nyugodtan, amit azt hittem, hogy már tud... hogy 24 éves vagyok.
És akaratlanul is az jutott eszembe, amit tegnap olvastam vonnegut-tól a Virágvasárnap-ban, hogy " sok életet, az őket élő emberek normái szerint, egyszerűen nem érdemes élni." Nem szeretném, hogy ez jusson eszembe a szüleimről, azt akarom, hogy igenis legyen érdemes élniük, és tudom, hogy most nem értik meg rosszallják, de ezzel a töriszakkal én is ehhez segítem őket hozzá.

Mindamellett: Szerintem ha gyermeket vállalunk, kalkuláljunk azzal a kellemetlen ténnyel, hogy az illető egy önálló egyéniség.

Szerző: fecolany  2009.07.30. 19:30 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fecolany.blog.hu/api/trackback/id/tr725634393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

113486 2009.08.06. 06:31:52

Ez szinte örökös, visszatérő probléma majdnem minden családban. "Ne ezt csináld, ne úgy csináld..." Én sem szeretem ha az emberek a saját képükre próbálnak formálni, még akkor sem, ha esetleg saját képem még nincsen. Az élet talán arról szólhat, hogy ezt megtaláljuk, vagy innen-onnan összeszedegessük. De az is igaz, hogy ha ők adják a pénzt, akkor az embernek X éves kor felett már egy szava sem lehet, a saját kezébe kell vennie a sorsát. A végén viszont csak egy dolog fog számítani, hogy boldog voltál-e az életben, vagy nem, és biztos, hogy aki saját maga választotta élete útját, az csak magának tartozhat szemrehányással.
süti beállítások módosítása